Ons verhaal

There is no Planet B

but there is Planet B

Als reactie op de toenemende uitputting van verschillende materialen en de opwarming van de aarde is een overgang van de traditionele ‘make-take-waste’ productiescenario naar een meer circulair en hernieuwbaar model essentieel om te kunnen voldoen aan de behoeften van toekomstige generaties.

Ons team is gemaakt op Planet B en heeft het hart op de juiste plaats. We zijn gepassioneerd door het welzijn van onze planeet, circulaire economie en sociale gelijkheid. We geloven erin dat de reeds bestaande producten opnieuw heruitgevonden moeten worden. In lijn met de visie van Planet B.

Begonnen als student-ondernemers met het creëren van een bamboe (design)fiets. Zo connecties gemaakt met personen in Vietnam. Onze kennis over bamboe laten spreken en een samenwerking aangegaan. De reeds bestaande bamboe rietjes verfijnd tot een waardig alternatief voor de volledige markt en goeie Vietnamese vrienden gemaakt. 🙂

Scroll je door, dan lees je meer over ons verhaal.

Ons team

Fiel Coppens

Fiel Coppens

Dr. Creative

Fiel is juist afgestudeerd als industrieel product ontwikkelaar en heeft een neus voor grafisch design.

Tibbe Verschaffel

Dr. Bamboo

Tibbe is afgestudeerd als bouwkundig ingenieur en droomt ervan de wereld een beetje te verbeteren.

Lisa & Ralph

Dr. Vietnam

Onze zakenpartners en ondertussen vrienden in Vietnam. Samen hebben we de productie in handen.

Onze grootste partners

.

De start van onze Ecobike

Nonkel Roland vertelde wilde verhalen over zijn vele reizen. Eén daarvan was in Vietnam waar hij bamboefietsen gezien had. Na wat opzoek werk bleek de bamboefiets niet zo ethisch geproduceerd. Het handwerk met epoxyharsen in combinatie met weinig beschermingsmiddelen zorgden voor een ongezonde omgeving. Terwijl het idee rond een bamboe fiets wel geweldig is. Wij vonden het vooral interessant omdat het duidt dat we alledaagse producten ook op andere manieren kunnen produceren en méér natuurlijke materialen in het verhaal van de productontwikkeling betrekken.

.

Eigen ontwerp

Na wat tekeningen te maken dachten we de bamboe fiets ethisch gezien beter te produceren. Dus begonnen we te experimenteren. We gebruikten metalen tussenstukken omdat het statement dan toch wel volledig gemaakt is. ‘Een harmonie creëren tussen industrie (metaal) en natuur (bamboe)’. Dr. Technics (Thomas Baele) heeft ons hier enorm bij geholpen.

.

Smart connector prototype

Na wat prutsen en het technisch inzicht van Thomas was onze eerste “smart connector” een feit. Een dunne buis die in de bamboe schoof en een dikkere buis die rond de bamboe ging. De tekeningen werden uitgewerkt met een CAD programma.

.

Mallen Smart Connector

James ging aan de slag om in 3D enkele stukken te printen om vervolgens onze mallen te maken. Zo gezegd zo gedaan, althans nu klinkt het makkelijker dan toen :-).

.

Fier op onze eerste Ecobike

Ons eerste frame, dat met behulp van de mallen, was gemaakt. We hadden op dit punt reeds 2 bamboe fietsen gemaakt maar nog geen enkele met de ‘smart connectors’ uit de mallen. Hier zie je James en Tibbe zo fier als geen ander.

.

ISO sterkte test in het labo

Onze fiets hebben we laten testen in een lab volgens alle ISO normen waaraan een fiets dient te voldoen. De Ecobike is vlotjes door de test geraakt en heeft meer dan 200.000 cycli doormaakt met vijf specifieke belastingen.

.

Virginia Tech Internationale pitch wedstrijd

Na het winnen van enkele wedstrijden (mogelijk gemaakt door Universiteit Gent) waar we héél trots op waren stond onze bamboefiets te schitteren op een internationale pitchwedstrijd, georganiseerd door Virginia Tech University. Een wonderlijke en onvergeetbare ervaring!

.

Bamboe fiets Lucite

Héél wat later hadden we een mooie bamboefiets. De insteek om te leren ondernemen was zéker geslaagd. Heel wat moeilijkheden en grote lessen zijn geleerd door hier met bezig te zijn.

.

Bambooze straws

We fietsen aan een hoger tempo met onze eigen bamboe rietjes, zo ontwikkeld om het single-use plastieken rietje te vervangen. Waar we kunnen steunen we zoveel mogelijk duurzame projecten. Zo wordt er voor elke 250 verkochte rietjes een boom geplant.